مباني نظري و پيشينه تحقيق گردشگري
مباني نظري و پيشينه تحقيق گردشگري |
![]() |
دسته بندي | علوم انساني |
فرمت فايل | docx |
حجم فايل | 61 كيلو بايت |
تعداد صفحات فايل | 58 |
مباني نظري و پيشينه تحقيق گردشگري
توضيحات:
فصل دوم پايان نامه كارشناسي ارشد (پيشينه ي پژوهش)
همرا با منبع نويسي درون متني فارسي و انگليسي كامل به شيوه APA جهت استفاده فصل دو پايان نامه
توضيحات نظري در مورد متغير و همچنين پيشينه در مورد متغير مربوطه و متغيرهاي مشابه
رفرنس نويسي و پاورقي دقيق و مناسب براي فصل دو پايان نامه
منبع : دارد (به شيوه APA)
نوع فايل: WORD و قابل ويرايش
قسمتي از مباني نظري متغير:
.پديدة گردشگري ريشه در حركت و جابه جايي دارد و تحرك بخش لاينفك زندگي انسانهاست. از اين رو مي توان گفت كه تاريخ صنعت گردشگري شايد به قدمت فعاليتهاي نوع بشر است و فقط اشكال و اهداف آن متفاوت بوده است. گردشگري پديدهاي است كهن كه از دير زمان در جوامع انساني وجود داشته است و به تدريج در طي مراحل تاريخي مختلف، به موضع فني، اقتصادي و اجتماعي كنوني خود رسيده است ( رضواني، 1386: 27). از عهد باستان انسان ها براي يافتن غذا، دوري از خطرهاي طبيعي و رسيدن به مناطقي با آب و هواي مساعد دست به سفر مي زدند. در قرنهاي چهارم و پنجم ميلادي با سقوط امپراطوري روم، امنيت سفرهاي تفريحي و گردشگري در اروپا دچار بحران شد و از فروپاشي اين امپراطوري (يعني آغاز قرن وسطي) تا دورۀ رنسانس (تا قرن 14 م) سفر در اروپا با خطرات بسيار همراه بود. مهمترين حادثه قرون وسطي در اروپا را ميتوان جنگهاي صليبي دانست. در پايان قرون وسطي، بسياري از زائران به زيارتگاههايي مانندCanterbury در انگلستان و سنت جيمز در Composteia سفر ميكردند. عدهاي اندك شمار نيز به سفرهاي طولاني، پرهزينه و اغلب خطرناكي چون سرزمين مقدس ميرفتند (الواني، 1385: 27). در زمان قرون وسطي مبلغان مذهبي براي دعوت مردم به مسيحيت به مكان هاي مختلف مسافرت مي كردند. دوره ي رنسانس بيشتر سفرها با هدف كسب دانش و تجربه آموزي انجام مي شد. با بوجود آمدن انقلاب صنعتي و بوجود آمدن زمان هايي براي اوقات فراغت، سفرهاي دسته جمعي كه با هدف تفريح بود، صورت گرفت. اكنون جهانگردي به شيوه ي نوين خود شكل گرفته است و اين موضوع به شكل علمي مورد بررسي قرار مي گيرد. پيشرفت هاي سريع چند دهه ي اخير، گردشگري را نيز تحت تاثير قرار داده است و برنامه هاي سفر با شيوه ي علمي انجام مي شود. مطالعات در حوزه ي گردشگري تعاريف مفاهيم را نيز دربرداشته است.
گردشگري يك صنعت ميان رشته اي است و داراي خصوصياتي خاص مي باشد. اين ميان رشته اي بودن سبب تعاريف مختلفي از گردشگري مي شود كه هر يك از انديشمندان در حوزه ي تخصصي خود، گردشگري را تعريف مي نمايند. لذا با توجه به هدف اين پژوهش مسافرت بدين گونه تعريف مي شود: " عمل جابه جايي به خارج از جامعه ببراي تجارت يا تفريح و نه براي انجام كار روزمره يا تحصيل" ( گي، ماكنز و چوي، 1989: 12). در مارس 1993، كميسيون آمار ملل متحد، تعريف ارائه شده از جهانگردي توسط سازمان جهاني جهانگردي را پذيرفت. بر اساس اين تعريف گردشگري عبارت است از " مجموعه ي فعاليت هاي افرادي كه به مكان هايي خارج از محل زندگي و كار خود به قصد تفريح و استراحت و انجام امور ديگر مسافرت مي كنند و بيش از يك سال متوالي در آن مكان ها نمي مانند" (داس ويل، 1387: 19). البته اين تعاريف هر يك به جند نكته ي اساسي توجه مي كنند كه عبارتند از: عمل جابه جايي به دور از محل زندگي، قصد از مسافرت كه به دليلي غير از به دست آوردن پول بايستي صورت بگيرد و مدت زمان سفر كه بايستي كمتر از يكسال باشد. از بعد اجتماعي نيز تعريف گردشگري فصل بين زندگي عادي ساكنان بومي و زندگي غيرعادي گردشگران را در برميگيرد ( بارنارد، 1996: 556). اين دو تعريف خود نشان تمايز مابين تعاريف مختلف از گردشگري است كه هر يك برگرفته از آيتم هاي مورد نظر در مطالعات گردشگري مي باشند.
با در نظر گرفتن اهداف و مقاصد گردشگري، طبقه بندي انواع گردشگري شكل گرفته است و هر يك داراي تعاريف مختص خود هستند. اين تعاريف نشان دهنده ي انگيزه هاي سفر، خواسته هاي مسافرت، تسهيلات و خدمات مورد نياز، تسهيلات زيربنايي و هر آنچه كه نياز آن نوع گردشگري است را مشخص مي نمايد. همانگونه كه در فصل قبل در بخش ضرورت پژوهش بيان شد غريب به اتفاق گردشگري امروز به موضوع فرهنگ و البته تنوع فرهنگي باز مي گردد. درست است كه گردشگري فرهنگي خود شاخه اي جدا از ساير مسافرت ها است، ولي شايان ذكر است كه به دليل پيچيدگي ها، به خصوص ميان رشته اي بودن اين صنعت و ويژگي هاي آن مانند ناملموس بودن، چتري بودن، غير تملك بودن و ناهمگن بودن، نمي توان به صورت صد در صد شاخه هاي گردشگري را از هم متمايز نمود. اين امر چون تيري دو لبه است كه هم توان نابودي اين صنعت را دارد و هم برتري. لذا مطالعات در زمينه ي ادبيات گردشگري به همين منظور صورت مي گيرد. در اين بخش با معرفي شاخه هاي گردشگري كه بدنه ي اصلي شان با تنوع فرهنگي شكل گرفته است، سعي داريم تا اين پژوهش در راستاي دقيق تري قرار بگيرد.